Miten valitsen oikean suksien pituuden ja tyypin?

LASKETTELUSUKSIEN TYYPIT:

Allmountain- / allroundsukset
universaalit sukset rinnelasketteluun sekä vapaaseen ei-hoidettuun maastoon, aloittelijoille sekä edistyneille laskettelijalle. Nämä sukset on suunniteltu niin, että niillä pärjää kaikissa maaston tyypeissä, kuten hoidetulla rinteellä, puuterilumessa, jäällä sekä sohjossa. Suksien säde on 12 – 18 m. Suksien suositeltu standardipituus on laskettelijan pituutta 5 – 15 cm lyhyempi.

Pujottelusukset
sukset ennen kaikkea lyhyisiin ja keskipituisiin pujottelukaareisiin, keskeiselle ja nopealle vauhdille ja hoidettuun rinteeseen. Suksien säde on 10 – 14 m. Suksien suositeltu standardipituus on laskettelijan pituutta 10 – 20 cm lyhyempi.

Suurpujottelusukset 
sukset ennen kaikkea keskipitkiin ja pitkiin kaarteisiin, keskinopealle ja nopealle vauhdille ja hoidettuun rinteeseen. Suksien säde on 15 – 21 m. Suksien suositeltu standardipituus vaihtelee laskettelijaa 5 cm pidemmän ja 10 cm lyhyemmän koon välillä.

Vapaalaskusukset
nämä sukset ovat nuorten laskettelijoiden suosikkeja. Sukset ovat tarkoitettuja laskuun vapaassa maastossa, ennen kaikkea syvässä lumessa. Suksille on tyypillistä leveä rakenne (suksen keskiosa on yleensä 80 mm:ä isompi).

Freestyle- / snowbladesukset
näitäkin suksia käyttävät ennen kaikkea nuoret laskettelijat, jotka kaipaavat mahtavan paljon adrenaliinia. Nämä sukset sopivat laskuun, hyppäämiseen, erilaisiin tempuihin – kaikkiin toimintoihin, joita voi tehdä akrobaattisessa laskettelussa lumipuistoissa.

Naisten sukset
erityisesti naisille tarkoitetut sukset ovat tavallisesti kevyemmät, pehmeämmät ja lyhyemmät. Naisten painopiste on yleensä matalampi ja naiset ovat myös tavallisesti kevyempiä kun samankokoiset miehet. Sen takia on naisten suksiin aiheuttama paino pienempi. Naisten suksilla on siksi ohuempi, herkempi ydin ja rakenteen laminointi on myös ohuempi.

Lasten sukset
laskettelusukset pienimmille laskettelijoille, jotka alkavat laskettelijan uransa. Lasten sukset ovat hyvin kevyet ja helposti ohjattavat. Lasten suksien ydin koostuu tavallisesti eri materiaaleista ja sen takia eroavat eri lasten suksien malleja vain muotoiluissaan ja väreissäään.

 

MITEN VALITSEN OIKEAN PITUISET SUKSET:

Tämä riippuu valittujen suksien tyypistä, mutta sääntönä on, että suksien pitäisi olla laskettelijan pituutta 5 cm – 15 cm lyhyemmät.

Universaalit / allmountainsukset – suositeltu pituus on vartaloa 15 cm lyhyempi
Pujottelusukset – suositeltu pituus on vartaloa 10 – 0 cm lyhyempi
Suurpujottelusukset – suositeltu pituus vaihtelee vartaloa 5 cm pidemmän ja 10 cm lyhyemmän koon välillä
Vapaalaskusukset – suositeltu pituus on vartaloa 5 – 15 cm pidempi
Freestylesukset – suositeltu pituus on vartaloa 5 – 20 cm lyhyempi
Lasten / Nuorten sukset – suositeltu pituus on vartaloa 5 – 25 cm lyhyempi
 
Samalla voi sanoa: Mitä kokemattomampi laskettelija, sen sopivammat ovat lyhyemmät sukset, ja toisin päin.

Syyt lyhyempien suksien valintaan:
Olette aloittelija tai varovainen laskettelija
Painonne on pituutenne näkökulmasta pienempi
Laskettelette lyhyillä, nopeilla kaareilla ja harvoin nopeasti

Syyt pidempien suksein valintaan:
Laskettelette nopeasti ja aggressiivisesti
Painonne on pituutenne näkökulmasta isompi
Aiotte lasketella myös ei-hoidetussa maastossa

 

LASKETTELIJAN TASO:

Aloittelija 
Aloittelijoille ovat tyyppilisiä: ytimet eri materiaalien seoksesta, vaahdosta tai pehmeämmästä puusta ja cap-rakenne, kapeampi keskiosa ja pehmeämpi flex-indeksi. Nämä sukset ovat helposti ohjattavia ja antavat anteeksi virheitä. Ne ovat hinnan näkökulmasta saatavia, mutteivät tarjoa tasapainoa nopeimmilla vauhdilla.

Hiukan edistynyt / Edistynyt
Laskettelijoista ja suksistakin suurin osa kuuluu juuri tähän ryhmään. Sukset ovat yleensä vähän leveämmät kuin sukset aloittelijoille, niilä on luja puuydin ja kerrosrakennelma.

Edistynyt / Taitava
Tällaisilla suksilla usein näkyy kerroksia titaania, hiiltä, bambua tai muita materiaaleja. Ne tarjoavat paremman suorituksen nopeimmilla vauhdilla ja vaativammissa olosuhteissa. Sukset ovat yleisesti kovemmat.

Jos painonne on isompi, suosittelemme valita sukset kovemmista materiaaleista, jotka löydätte edistyneille tai taitaville tarkoitetusta ryhmästä. 

 

SUKSIEN VALINTA SÄTEEN MUKAAN:

Minkä tyylisestä laskusta pidätte? Dynaamisestä lyhyemmillä kaarteilla vai nautitteko pidemmistä kaarteista, tasapainosta ja nopeudesta?

Säde noin 13 metriin – sukset sopivat lyhyiden nopeiden kaarien harrastajille
Säde 14 – 16 m – keskipituisten kaarien ihailijoille
Säde yli 16 m – sukset nopeammille vauhdille ja pitkille kaareille

Säteeseen vaikuttaa myös suksien pituus: suksella, joka on lyhyempi, on pienempi säde kuin samalla mallilla, joka on pidempi.

 

VALINTA SUKSIEN KESKIOSAN MUKAAN:

Rinteeseen sopivat ohuemmat sukset (nopeampi käännös), leveämmät sukset sopivat taas vapaaseen maastoon (isompi pinta – sukset eivät uppoa).

Laskettelurinteeseen sopivat suksien keskiosat:

65 mm:iin – nopeaan vauhtiin hoidetulla rinteella tarkoitetut laskettelusukset
70 mm:iin – hoidettuun laskettelurinteeseen sopivat sukset, urheilusukset
75 mm:iin – harrastaja- ja urheilusukset, ne ovat vakaammat, sopivat hoidettuun rinteeseen (pehmeään rinteeseen iltapäivällä)


Hoidettujen rinteiden ulkopuolelle sopivat suksien keskiosat:

noin 80 mm:iin – laskettelusukset maastoon, 70% aikaa rinteellä, 30% rinteen ulkopuolella
noin 85 mm:iin – allmountainlaskettelusuket, 50% aikaa rinteellä, 50% sen ulkopuolella
noin 90 mm:iin – allmountainsukset, enemmän maastossa, 70% aikaa rinteen ulkopuolella, 30% rinteellä
noin 100 mm:iin – laskettelusukset vapaalaskuun