Miten valitsen oikean monojen koon ja mikä on Mondo Point -systeemi?

Monojen kokojen määrittämiseksi käytämme MONDO POINT- systeemiä. Tässä artikelissa saatte tietää, mikä MONDO POINT tarkoittaa ja miten voisitte itse tarkasti mitata jalkojenne numeron tehdäksenne oikean valinnan.

Seisoassenne selkä vasten seinää laittakaa kantapää seinään. Mitatkaa jalan pituus (käntäpäästä varpaisiin). Pyöristäkää mitta 0,5 cm -tarkkuudella (esimerkiksi 26,3 = 26,5, 28,7 = 29 tai 26,8 =27,0). Älkää unohtako: jos käytätte tavallisesti paksumpia sukkia, lisätkää 0,5 – 1 tulokseen.

Jos jalkapoytänne on korkeampi tai jalkanne leveämpi, ottakaa yhteyttä meihin info@mardosport.fi -sähköpostiosoitteella ja me tarjoamme teille sopivat monot.


Tietysti teitä auttaa myös alla oleva maailmassa käytettyjen kengännumerojen kokotaulukko.

FLEX-INDEKSI (MONOJEN LUJUUS)

Monojen lujuus tarkoittaa monojen vastuskykyä, eli miten vaikeaksi mono taipuu eteen. On olemassa monojen lujuuden mittakaava: pehmeistä (soft) erittäin lujiin (stiff). Tätä merkitään flex-indeksillä. Mittakaava heilahtelee yleisimmin 50:stä (pehmeät) 130:een (erittäin kovat). Tämä numero näkyy tavallisesti monon pohjalla tai sivulla. 

Miesten monoille suositeltu flex-indeksi:

  • Aloittelija – suositeltu flex 50 – 90
  • Edistynyt – suositeltu flex 70 – 110
  • Taitaja – suositeltu flex 100 – 140
  • Kilapilija – suositeltu flex 130 ja enemmän

Naisten monoille suositeltu flex-indeksi:

  • Aloittelija – suositeltu flex 40 – 80
  • Edistynyt – suositeltu flex 60 – 100
  • Taitaja – suositeltu flex 80 – 120
  • Kilpailija – suositeltu flex 110 ja enemmän

 

Oikeaa monojen lujuutta valitessa ovat tärkeitä myös maasto, nopeus ja lumen tyyppi. Asiantuntevat vapaalasku- tai big mountain -laskettelijat valitsevat usein vähän pehmeämmät monot kuin Maailmancupin laskettelijat ja laskettelijat lumipuistossa valitsevat jopa pehmeämmät. Vaihtuva lumi ja jyrkkä maasto usein vaativat liikkuvammat varret, kova ja tasaisen sileä pinta (esim. kilpailurata) ja tekniikat, jotka aiheuttavat painoa kärkeen, taas kovemmat ja lujemmat monot.

Tärkeitä ovat myös henkilökohtaiset näkemykset ja kunto. Urheilijan tyypisen aloittelijan voi olla parempi lasketella keskilujissa tai lujissa monoissa, kokeneemmat laskettelijat voivat taas valita pehmeämmät mallit. Tärkeitä tekijöitä oikeaa flexiä valitessa ovat myös pituutenne ja painonne. Jonkun, joka on pieni ja kevyt, on vaikea taivuttaa hyvin lujia monoja. Toinen taas, joka on pidempi, tarvitsee lujemmat monot, vaikka olisikin vain aloittelija.

 

VARREN MUOTO

Pohkeenne kokoon ja muotoon sopiva varsi on tärkeä osa laskettelumonojanne. Varsinkin naisten (joiden nilkka on yleensä matalampi kuin miesten) tai niiden, joilla on korkeat ja leveät jalkapöydät, kannattaa kiinnittää enemmän huomiota monojen ulkokuoren ja varren muotoon ja pituuteen. Suurimmalla osalla monoista on asennettava solki, jolla on eri asetuksia. Tätä arvostatte varsinkin silloin, jos solkenne ovat hyvin lujia. Nykyään monet valmistajat tarjoavat erityisiä naisten monoja, jotka muotoillaan niin, että ne sopisivat myös naisille, joilla on matalat ja pitkät nilkat. Moni valmistaja myös tarjoaa erityisiä asennettavia varsia, jotka tietysti sopivat teille.

 

FUNKTIOT JA LISÄTARVIKKEET

Laskettelumonoilla on paljon funktioita kasvattaakseen suoritusta, mukavuutta ja käytön yksinkertaisuutta. Monet niistä liittyvät monon mukautumiseen, mutta eroavat toisistaan mallin mukaan.

Pehmusteet
Nämä ovat irrotettavat, pehmeät sisäkengät, jotka suojaavat ja eristävät jalan kovalta ulkokuorelta. Kaikki pehmusteet tulevat käytön varrella ohuemmiksi ja mukautuvat laskettelijan jalkoihin, eli ei haittaa, jos aluksi monot tuntuvat liian kapeilta, koska ne tulevat tilavammiksi muutaman päivän laskettelemisen jälkeen. Joissakuissa monoissa on asennettavia termopehmusteitä, jotka on mahdollista lämmittää erityisissä uuneissa ja muotoilla tarkasti laskettelijan jalan mukaan. Pehmusteet säilyttävät muotonsa myös viilentymisen jälkeen.

Power Strap
Tämä on tarrannauha laskettelumonon varren yläpuolella. Jotkut valmistajat käyttävät mekaanisia solkia. Kiinnitetty solki lisää voiman siirtoa ja hallintaa. Se myös toimii lisäsolkena, joka voi asettaa monin tavoin. Miten tiivis Power Strap on, riippuu henkilökohtaisista näkemyksistä, eli alkää pelätkö ja kokeilkaa. 

Asennettavia mikrosolkia
Mikro-asennus lyhentää tai pidentää solkia ja näin mahdollistaa kireyden ja oikean istuvuuden täsmällisemisen. Kiertämisellä myötäpäivään lyhennätte solkia ja teette monon tiiviimmäksi, vastapäivään soljet pitenevät ja monot tulevat tilavammiksi.

Varren asetus
Monilla monoilla on mahdollistaa asettaa varren alakulmaa niin, että se vastaisi laskettelijan jalan kulmaa. Tämä asetus voi olla tärkeä, jos perinteisen asetuksen takia paino siirtyy ulko- tai sisäkantin puolelle suhteettomasti. Vartta asennetaan tavallisesti kuusiokoloavaimella kiertämällä monon niittejä.

Takaspoileri
Irottettava kiila monon takaosassa pohkeen takana rungon ja pehmusteen välillä. Lisää etutaipumusta muutamalla asteella ja täyttää jalkanne ja rungon välissä olevan tilan varren yläosassa. Tämä voi olla tärkeä ennen kaikkea laskettelijoille, joilla on ohuet jalat, tai niille, jotka pitävät isommasta taipumuksesta. Spoilerit voivat olla kiinnitettyjä varteen ruuveilla tai pehmusteen takaosaan tarranauhalla.

Vaihdettavat pohjat
Joissakin monoissa on mahdollistaa vaihtaa pohjat, yleensä vaihdetaan alppihiihdon pohjaa hiihtoalppinismipohjaan tai toisin päin. Pohjan vaihtaminen voi rajoittaa siteen valinnan, eli kannattaa tarkistaa niiden yhteensopivuus. 

Ski- / Walk-säädin
Monilla laskettelumonoilla on mahdollistaa vaihtaa laskemisen lujan moodin ja kävelyn moodin valillä. Pientä nappia painamalla säädetään varren taipumusta, mikä mahdollistaa teille vapaamman kävelyn. Tätä funktiota käytetään useimmin hiihtoalppinismissa.

Canting
Mahdollistaa varren taivutuksen pienin määrin rungon pohjaan päin näin, että se jossain määrin ottaisi huomioon luonnollisen jalkojen asennon. Oikea cantingin asetus vaatii tarkan asennonn arvioinnin ja erityisiä työkaluja. Canting voi olla yksin- tai kaksinkertainen.