Miten valitsen oikean lumilaudan pituuden ja tyypin?

Lumilaudan pituuden täytyy olla vastaava lumilautailijan pituudelle. Nyrkkisääntö on, että lumilaudan pitäisi yltää johonkin leuan ja nenän välille, eli sen pitäisi olla pituuttanne noin 10 – 25 cm lyhyempi.

Oikea valinta riippuu kuitenkin myös ajelun tyylistä ja mahdollisesti painostakin. Haluatteko te vapaalaskulumilaudan, suosittelemme pidemmän laudan valitsemisen, koska se on vakaampi ja nopeampi. Haluatteko taas laudan lumipuistoon, teidän kannattaa pohtia lyhyempiä lautoja verrattuna siihen, mitä lukee taulukoissa.

Tämä taulukko on vain suuntaa antava. Jos painonne on keskimäärää isompi, valitkaa mieluummin pidempi lauta. Jos painonne on pienempi, lyhyempi lauta on parempi. 

 

LUMILAUDAN TAIVUTUS

Toisena kriteerinä uuden laudan valinnassa on myös sen taivutus. Taivutustyypit ovat camber, rocker, flat ja eri hybridilajeja, esimerkiksi 3D-camber tai double camber. Mistä lajista on kyse voitte nähdä, kun laitatte lumilaudan tasaiselle lattialle ja katsotte sen profiilia. Näin voitte nähdä, missä se on taivuttu ja missä kohdassa se koskee lattiaa.

Camber
Tämä taivutustyyppi on hyvä valinta vapaalasku- ja allmountainajelutyylille. Kokeneemmat lumilautailijat arvostelevat sen tarkkaa, vakaata ja eloisaa ajelua, jolle on tyyppillistä täsmällinen tottelevaisuus ja korkea ponnahdus. 

Rocker
Nämä laudat ovat helposti ohjattavia ja ajelu niillä on hauska ja vakaa. Ne sopivat myös aloittelijoille.

Hybridi
Hybriditaivutus yhdistyy camber- ja rockertaivutustyypin ja samalla molempien tyyppien edut. Jokaisella lumilautojen valmistajalla on omat taivutuksen versionsa, mutta yleisesti sanottu sopivat nämä laudat kaikkille lumilautailijoiden tyypeille.

Flat
Flat- tai nollataivutus merkitsee, että lumilauta on lähes tasainen ja suuri osa sitä koskee maata. Tämä tarkoittaa, että lauta on erittäin vakaa ja pärjää millä maastolla vain.

Aloittelijoille sopii rocker parhaiten, koska se useammin antaa anteeksi virheistä.  Käänteinen cambertaivutus sopii kokeneemmille lumilautailijoille, koska sen kantit voivat murtua helpommin, ja sen takia pitää hallita lumilautaa täydellisesti. Rocker-tyyppiin verrattuna on camberilla korkeampi ponnahdus ja täsmällisempi ohjaaminen. Flat varmistaa vakausta jokaisella maastolla ja hybridi yhdistyy camberin ja rockerin, eli sopii kaikille lumilautailijoille.

 

LUMILAUDAN YDIN

Tämä parametri on erittäin tärkeä. Epäilyttävän halvat lumilaudat PU-vaahdosta (muovista) eivät ole korkeanlaatuisia ja voivat murtua nopeasti. Korkeanlaatuiset lumilaudan ytimet valmistetaan puusta. Puinen ydin varmistaa lumilaudan lujuutta, joustavuutta ja muotoa.