Miten valitsen oikean hiihtomonojen tyypin ja koon?

 

SITEIDEN JAKO MALLIN MUKAAN:

NNN-hiihtoside
Rottefellan tekemä side, jolla on pieni rekki ja kaksi pitkittäisiä ohjainuraa. Side sopii monoille brändeistä Fischer, Alpina, Madshus ja Rossignol.

SNS-hiihtoside
Salomonin tekemä side, jolla on kiinnitys yhdellä rekillä (SNS Profil) sekä kahdella rekillä (SNS Pilot) ja yksi pitkittäinen ohjainura. Side sopii monoille brändeistä Salomon, Atomic ja Botas.

 

MONOJEN JAKO HIIHTOTEKNIIKAN MUKAAN:

Perinteiset hiihtomonot
Nämä perinteiselle tekniikalle tarkoitetut monot ovat matalia eikä nilkka ole kiinnitetty. Näin ne mahdollistavat jalan liikkumista mahdollisimman suuressa määrin ja parantavat ponnahduksen dynamiikkaa. Kärjessä mono on yleensä pehmeämpi. Näin on varmistettu ihanteellinen voiman siirtyminen jalasta sukseen.

Luisteluhiihtomonot 
Nämä monot ovat taas korkeampia, usein niiden runko on lujempi ja nilkan alueella on nivel. Tämä estää jalan valumista toiseen suuntaan kuin eteenpäin ja mahdollistaa varmemman ponnahduksen.

Combihiihtomonot 
Nämä monot riittäävät useimmille talviurheilua harrastajille, koska ne ovat tarkoitettuja molempiin yllä mainittuihin ajelun tyyliin. Pohja on keskikova, varsi perinteisiä monoja korkeampi ja runko luistelumonoja pehmeämpi. Joillakuilla malleilla on luja solki nilkan yllä. Soljen kiinnittämisellä on mahdollista sopeuttaa monot hiihtotekniikan mukaisesti.

Erämaahiihtomonot
Nämä monot ovat korkeampia ja tarkoitettuja käytettäväksi ei-ajetussa maastossa. Monojen usein vedenkestävä materiaali tarjoaa vaadittua mukavuutta, lämpöä ja kuivuutta myös syvässä lumessa. Monojen runko on tukevampi ja niiden lujemmat osat suojaavat hiihtäjää jalan vammoilta myös anteeksiantamattomassakin maastossa ja varmistavat tarvitun tukevuuden.

 

Hiihtomonojen pitäisi tarttua tiukkaasti jalkaan, joten ne pitäisivät sen kiinni niin, että jalka pysyy tukevasti kiinni. Jos jalka pääsee liikkumaan monossa, oikeaoppinen ponnahdus on mahdotonta. Tämä voi myös aiheuttaa hiertymän. Toisaalta monot ei saa painaa mihinkään.