Miten valitsen oikean hiihtoalppinismisuksien pituuden ja tyypin?

HIIHTOALPPINISMISUKSIEN PITUUS

Pituutta valitessa suosittelemme pohtia sellaista pituutta, joka on hiihtäjän pituudesta 20 cm lyhyemmän ja hiihtäjän kokonaispituuden välillä. Jos valitsette lyhyemmät sukset, joilla on suurempi leikkaus ja pienempi säde, voitte odottaa, että ne kääntäisivät helpommin (eli tarvitsisitte vähemmän voimaa kaaren luomiseen).

Hiihtoalpinismisukset, jotka ovat niin pitkiä kuin te itse ja joilla on pienempi leikkaus ja isompi säde, ovat johtavimpia. Ne osaavat pitää laskun suuntaa paremmin ennen kaikkea nopeammalla vauhdilla ja sopivat enemmän traverssiin. Vapaalaskusukset voivat olla vartalon pituutta 10 cm pidemmät.

 

HIIHTOALPPINISMISUKSIEN JAKO

Kilpasukset
ultrakevyet sukset, jotka ovat tarkoitettuja kilpahiihtoalppinismihiihtäjille. Niillä vaelletaan erittäin helposti ylämäkeen, mutta matalan painon ja leikkauksen takia ne ovat huonommin ohjattavia hiihtoalppinismiä harrastajille. Ensiksi pitää oppia tällaisten hiihtosuksien hiihtotekniikkaa ja tottua siihen. Nämä sukset ovat aika kapeita – niiden leveys monon alla on noin 65 mm. Materiaali koostuu tavallisesti kevyestä hiilestä ja puusta.

Rando-/allmountainsukset 
hiihtoalppinismisuksien kultainen keskitie. Nämä sukset tarjoavat erinomaisia ominaisuuksia noustessa sekä mukavuutta lasketellessa eri maaston tyypeissä. Pohjan leveys monon alla on noin 70 – 90 cm.

Vapaalaskusukset
kolme mainituista tyypeistä painavimmat ja leveimmät sukset. Tässä tapauksessa ominaisuudet nousussa tai laskettelussa eivät ole tärkeviä –sukset valmistetaan ennen kaikkea näin, että niillä voisi mukavasti hiihtää syvässä puuterilumessa tai jäätyneellä vapaalla maastolla. Pohjan leveys on 90 cm tai enemmän, on olemassa jopa todella valtavia suksia. Ylämäkeen nouseminen on tällaisila suksilla vaikeaa ja uuvuttavaa, mutta laskettelussa olette suksille kiitollisia.

 

PARAMETRIT HIIHTOALPINISMISUKSIA VALITESSA

Rakennusmateriaali
ennen kaikkea kerrosrakennelmainen yhteys puista ja lujasta materiaalista kuin hiili, aramidi, titanaali...

Säde
yleensä 13 ja 17 m:n välillä. Vapaalaskusuksilla jopa enemmän. Yleisesti valitaan säteitä 15 metriin. Nyrkkisääntö on yksinkertainen: On helpompaa laskea pidemmän kaaren suksilla, joilla on pienempi säde, kuin lyhyemmän kaaren suksilla, joilla säde on suurempi. Tämä on tärkeä tekijä turvallisuuden ja suksien ohjattavuuden näkökulmasta, ennen kaikkea siinä tapauksessa, kun treenaatte tai jos hiihdätte ahtailla laskettelurinteillä viikonloppuisin.

Mitat
huomatkaa suksien leikkaus kärjissä, keskiosassa ja kantapäässä (esim. kärki: 112 mm, keskiosa: 75 mm, käntäpää: 100 mm) – juuri nämä mitat auttavat teitä valinnassa. Nyrkkisääntö: mitä isompi suksien mitta, sen isompi niiden pysyvyys käytössä.

Suksien pituus
miehille suositellaan pituutta noin 165 ja 180 cm:n välillä, naisille taas 146 – 160 cm.

Paino
paino voi jokaisella hiihtoalppinismisuksien tyypeillä varioida. Yhden kilpasuksi painaa noin 700 g. Perinteinen hiihtoalppinismisuksi on hiukan painavampi, sen paino on noin 1 300 g ja enemmän. Painavimmat sukset ovat vapaalaskusuksia. Niissä tapauksissa huomaa muutoksen painossa heti. Yksi suksi painaa 1 800 g tai enemmän.