Miten valitsen hiihtoalppinismimonojen Koon ja mikä on MONDO POINT - systeemi?

Monojen kokojen määrittämiseksi käytämme MONDO POINT- systeemiä. Tässä artikelissa saatte tietää, mikä MONDO POINT tarkoittaa ja miten voisitte itse tarkasti mitata jalkojenne numeron tehdäksenne oikean valinnan.

Seisoassenne selkä vasten seinää laittakaa kantapää seinään. Mitatkaa jalan pituus (kantapäästä varpaisiin). Pyöristäkää mitta 0,5 cm -tarkkuudella (esimerkiksi 26,3 = 26,5, 28,7 = 29 tai 26,8 =27,0).

Tietysti auttaa teitä oleva maailmassa käytettyjen kengännumerojen kokotaulukko.


 

HIIHTOALPPINISMIMONOT JAETAAN RANDO-, KILPA- TAI VAPAALASKUMONOIHIN

Rando-/allmountainmonot
ovat paras valinta aloitteleville hiihtoalppinismihiihtäjille. Ne sopivat pitkiin nousuihin sekä rinteisiiin eli yksinkertaisesti sopivat sekä vaelluskäyttöön, että rinnelasketteluun.

Kilpamonoille
on keskeinen pieni paino, kahden käännöksen välisen nopeus, nousurautojen kiinnitys kiipeilyä varten ja korkea varren pyörimisliike.

Vapaalaskumonot
ovat kaikista tyypeistä painavimpia. Niiden flex-indeksi on korkea, eli ne ovat jäykkiä. Tukevuuden varmistaa kiinnitys neljällä soljella.

 

Nykyään yritetään valmistaa mitä jäykempiä ja samalla mitä kevyimpiä monoja. Ei ole enää totta, että laskettelumonolla täytyy olla neljä solkea. Nykyään valmistetaan monoja näin, että 2 – 3 solkea riittää. Sellaisilla monoilla on näin ollen samat ominaisuudet kuten niillä, joilla on neljä solkea. 

 

Varren pyörimisliike / taivutuskyky
Hiihtoalppinismimonojen pyörimisliike on noin 60°, kilpatyyppeillä voi olla jopa 75°. Nyrkkisääntö on yksinkertainen – mitä isompi varren pyörimisliike on, sen joustavampi on mono ja sen parempi on olo vaelluksessa. 

Monojen paino
Tavalliset monot painavat noin 3 kiloa tai enemmän. Hiihtoalppinismimonot ovat tavallisia paljon kevyempiä. Kevyemmät painavat vähemmän kuin 1,5 kg. Yleisesti sanottu on vaellus ylämäkeen sen helpompi, mitä kevyempi hiihtoalppinismimono on.

 

MONOJEN YHTEENSOPIVUS SITEESEEN

Markkinoilla tarjotaan kaksi hiihtoalppinismisiteen perustyyppiä. Randositeet eroavat perinteisistä laskettelusiteistä ensisilmäyksellä vain hiukan. Etuna on helppo polkeminen siteen kärjen ja kantapään turvairtikytkeminen. Toisena mahdollisuutena ovat TLT-siteet, jotka vaativat enemmän kärsivällisyyttä polkiessa. Niiden paino on kuitenkin puolet randositeisiin verrattuna. TLT-siteihin on pakko käyttää vain niihin tarkoitettuja monoja.